Kjendiser i Norge

Norge er ikke kjent for å produsere internasjonelle superstjerner. Selv om en stor del av Europa leste om de nordiske gudene når den skandinaviske mytologien endelig ble skrevet ned, kan man ikke betrakte Tor og Odin som kjendiser. Norskt kjendisliv kan heller sees på som en miniutgave av det pompøse livet til sladderheltene i Europa og USA.

Vi har våre egne rikmannsdøtre og glamourmodeller med en semiskjult fortid i pornobransjen. Vi har sportstjernene som hele nasjonen elsker og beguder. Vi har forfatterne som vi gledelig oversetter til engelsk og markedsfører så godt vi bare kan. Vi har politikerne som forsvant fra NRK og TV2, for så å dukke opp igjen på BBC og CNN som representanter for Europa som helhet.Hotellmagnaten Petter Stordalen er i en klasse for seg selv – det er ikke mange kjendiser som får like mange bilder av seg trykt i gul presse. Han og Celina Midelfart blir betraktet som fine eksempler på “selvgjort – velgjort”, og det med god grunn.Hele verden har sett de norske skikongene klatre til topps på seierspallen år etter år, og man skal lete lenge etter noen som ikke har hørt om Bjørn Dæhlie, Kjetil Andre Aamodt eller Petter Northug.Man kan gruble på om Ari Behn fortjener sin kjendisstatus som prinsesse Märtha Louises ektemann, men det er ikke mange nordmenn som ikke har sett hans betenkte fjes på forsiden av norske aviser.Jo Nesbø har tatt verden med storm, og hver eneste bok han utgir blir revet ned fra bokhyllene samme dag den blir utgitt.Edvard Grieg har satt sitt preg på klassisk musikk, men er neppe like kjent blandt dagens ungdom som Kurt Nilsen, den meget karismatiske Idol-vinneren fra Bergen. Tone Damli er en annen Idol-vinner som har lagt privatlivet på hylla og kan sees på TV oftere enn Kongen. Forresten, få mennesker er klare over at Frida fra ABBA egentlig var norsk, selv om kjæresten Benny og hans venner, ekteparet Björn og Agnetha, var fullblodssvensker.

Turbonegro og Röyksopp er eksempler på moderne norske artister, dog i vidt forskjellige sjangre.Edvard Munchs verdenskjente maleri “Skriket” fikk datidens kunstkritikere til å lete opp Norge på verdenskartet, og Roald Amundsen fikk det norske flagget til å vaie stolt i vinden på Sydpolen. Stylisten Jan Thomas kan neppe måle seg med de største norske navnene, men denne homofile oslomannen har florert på førstesidene i Se og Hør, særligt etter at han giftet seg med en betydelig yngre gutt i 2009.Norske kjendiser er ikke som andre kjendiser. De er betydelig mer beskjedne, trolig med begrunnelse i janteloven. De er glade og rike, egentlig et symbol på Norge i seg selv. De er Norge i et nøtteskall.